feb
11

Legyél akár főnök, akár beosztott - ha szerencsés vagy ugyan nem nap mint nap - de időnként biztos, hogy téged is megtalál egy jogos vagy jogtalan, segítő vagy bántó szándékú kritika.

A kérdés már csak az, hogy miként reagálsz és mit kezdesz vele?

Álld a sarat!

Ha bárki is negatív véleménnyel van rólad vagy a munkádról, mutasd meg neki, hogy bírod a kritikákat és nem tartasz tőle. Nincs szükség struccpolitikára, mert minél jobban látszik rajtad, hogy félsz, annál jobban megnő a kritikusaid hangja.

Nyitottság

Egyrészt a legtöbb kritikát érdemes meghallgatnod (amelyek nagy százalékát aztán úgyis elengeded a füled mellett), de mindenképpen légy befogadó. Hiszen nem tudhatod előre, hogy egy-egy megjegyzés milyen új gondolatsort indít el benned vagy másokba, aminek a végeredménye aztán mindenki számára gyümölcsöző lehet.

Másrészt, ha reagálnod kell, sose zárt ajtók mögött tedd azt, hanem minél több a témában érdekelt ember előtt tedd. Ezáltal azok számára is egyértelmű lesz a véleményed, akik szintén veled ellenkezően gondolkodnak, de eddig nem szóltak. Az ilyen esetekben viszont adott a helyzet, hogy mindenkivel szemben tisztázhasd a dolgokat.

Csak higgadtan

Igyekezz minél nyugodtabb maradni mialatt egymás után érnek a negatív kritikák. Lélegezz mélyen, az arcod is árasszon nyugodtságot. Amikor megszólalsz fogd vissza magad és beszélj szándékosan egy kicsit lassabban, nyugodtabban. Ha a másik hangja fel is emelkedik, te mindig maradj halkabb és békés hangvételű.

Senki sem tökéletes

Avagy a főnök is ember :-). Amikor a téged ért kritikákra reagálsz vállald a felelősséget. Ilyenkor meg van rá az esélyed, hogy őszintén beismerd tévedtél, rosszul döntöttél, elrontottad, már ha tényleg így volt.

Nem kell védekezned, egyszerűen mondd el és hangsúlyoddal érzékeltesd komolyan gondolod, hogy abban a pillanatban számodra valóban ez tűnt a legjobb megoldásnak, de most már belátod, hogy lehetett volna ennél jobban is dönteni.

Egy mosoly többet ér ezer szónál

Ha már olykor csak magadra erőltetsz egy apró mosolyt, figyeld meg, rögtön jobb kedved lesz tőle. Amikor mosolyogsz nem tudsz annyira gondterhelt maradni, rögtön könnyebbnek látod az aktuális, szorító helyzetet is. Kifelé mindez azt mutatja, hogy magabiztos vagy, de semmiképpen sem önelégült, így az irányítás továbbra is a te kezedben marad.

Hagyd kialudni a tüzet

Egy ilyen téged ért kritikára való nyílt reagálásnak nincs más célja, mint hogy elmond és mindenki számára egyértelművé tedd a véleményedet. Ennél többre ne is használd fel az alkalmat. Tudd, hogy mikor kell abbahagynod, nehogy végül elrontsd a beszélgetés végkimenetelét.

Hagyj időt és lehetőséget másoknak, hogy megbeszéljék a hallottakat és átértékeljék a helyzetet. Ehhez viszont mivel rád már nem lesz szükségük, nyugodtan elmehetsz, hogy folytasd a munkád!

A bejegyzés trackback címe:

https://afonokisember.blog.hu/api/trackback/id/tr61748426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása