feb
8

Van néhány egyszerű és követendő magatartásforma, amivel a munkahelyeden nem csak a főnöködet, hanem a munkatársaidat is le tudod nyűgözni. Miért fontos ez?

Egyrészt ezáltal közösségi szinten is tiszteletet és elismerést vívsz ki magadnak. Így ha véletlenül létszámcsökkentésre kerülne sor, biztos lehetsz benne, hogy nem egy olyan nélkülözhetetlen embert bocsátanak majd el mint te. Ezzel pedig a munkatársaid is egyet fognak érteni.

Másrészt nagyobb a valószínűsége, hogy a kellően sok apró gesztusod, megfelelő benyomást keltett a főnökségben, így egy előléptetéskor vagy jutalmazáskor szintén sokkal nagyobb esélyekkel indulsz.

Nézzünk is gyorsan néhány egyszerű módszert

Érkezz korábban vagy maradj bent tovább

Nem kell őrült túlórákra gondolni. Elég ha a megszokottól eltérően negyed órával hamarabb már beérsz és elkezdesz dolgozni. Ilyenkor nyugodtabban tudod átgondolni, hogy aznap mivel is kell biztosan elkészülnöd. Ha pedig egy kicsit tovább maradsz bent, akkor már előre tervezhetsz a holnapra.

Ez a minimális plusz erőfeszítés mindenki számára azt sugallja, hogy elkötelezett vagy a munkád iránt és komolyan veszed azt.

Az vagy, amit viselsz

A slamposság nem az irodába való! Mivel az emberek hajlamosak a külsőségek alapján megítélni embertársaikat, a legjobb formádat kell mutatnod. Az öltözéked mindig passzoljon a kimondott vagy kimondatlan vállalati dress code-hoz! Ezen kereteken belül viszont már mindig olyan ruhákban járj, amiben jól is érzed magad. Hiszen ha ez megvan, akkor a komfortérzetednek hála a teljesítményed is a jobb lesz.

Rend a lelke mindennek

Elcsépelt közhely, de azt kell mondanom elengedhetetlen, hogy rendet tarts magad körül, az asztalodon, sőt még a számítógépes fájljaid és mappáid között is. A rendezett környezet azt sugallja, hogy mindent megfelelően az irányításod alatt tartasz!

A post-it cetlikre felírt apró feladatok se heverjenek szanaszét a monitorod körül. A legjobb megoldás állandósítani helyettük egy füzet, amibe napról-napra fel tudsz vinni az aprótól a nagy feladatokig mindent.

Szintén lényeges, hogy tedd sorrendbe a munkákat, mi az ami nagyobb prioritást élvez, mi az ami ráér két hét múlva is, majd eszerint végezd a munkádat.

Mindig tanulj valami újat

Aki nyitott az újdonságokra és hajlandó nem csak a saját munkájára figyelni, de megérteni és megtanulni mások feladatait is, az lesz a legkreatívabb és legjobb problémamegoldó az irodában.

Muszáj folyamatosan fejlesztened magad, különben úgy fogod érezni magad, hogy megrekedtél a munkahelyeden és a karrieredben. Ezzel szemben, ha nyitott maradsz minden új információra, a munka is jobban fog esni.

A főnök jobb keze

Minden főnök örül neki, ha van, aki levesz némi terhet a válláról és átvállal néhány feladatot. Miért ne lehetnél te ez az ember?

Ha gyors ötletelésben kér segítséget, próbálj meg becsatlakozni. Ha stratégiai kérdésekről van szó, szintén igyekezz a konstruktív együttműködésre. Hihetetlennek tűnhet, de gyakran éppen a te segítségeddel fog előrehaladni egy-egy ügy.

A változás légy te magad!

Csak pozitívan

Ez a legegyszerűbb tanács, legtöbbünknek mégis igen nehéz betartania. Ilyenkor válunk a probléma vélt nagyságától függően energiavámpírokká, akik a maguk és környezetük lelkesedését és energiáit is elszívják.

Ne tegyük! Még ha egy aktuális szituációban nem is látsz semmi pozitívat, hidd el idővel szembetalálod magad vele. A savanyú citromba bele lehet harapni, de kérhetsz hozzá martinit! Ezt sose feledd!

A bejegyzés trackback címe:

https://afonokisember.blog.hu/api/trackback/id/tr251739951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Metgergo 2010.02.09. 07:04:35

Az én tapasztalataim szerint a leírtakon kívül a legfontosabb, hogy nyalj be tövig a főnöködnek! Ha folyton spanolsz vele, együtt jártok ebédelni, cigizni... sokkal előbb értesülsz minden információról, többet tudsz majd a főnöködről és egy esetleges előlépttéskor is téged fog "elővenni". Ha jól csinálod a jópofizást, akkor mindegy a szakmai tudásod, a munkamorálod, te leszel a kedvenc.

2010.02.09. 11:47:20

A fentiekben leirtakkal egyetlen dolgot lehet elerni: a kollegak egyontetu, feltetel nelkuli, elkotelezett utalatat, teljes joggal.

Hihetetlen, hogy a blogiro komolyan is gondolja, amit leir, de ha a sajat cegenel ezt a mentalitast kepviseli, hat nem szeretnek nala dolgozni, az biztos.

faragodg 2010.02.09. 12:22:52

Szerintem jók a javaslatok és senki sem fog ezek miatt közutálat tárgyává válni. Persze nem szimpi leszel a fentiektől, hanem hatékonyabb. És egy hatékony főnök tud jó főnök lenni.

Boss Botond · http://afonokisember.blog.hu/ 2010.02.09. 13:17:26

Azt hiszem minden esetben a megfelelő egyensúly megtalálása és elfogadása a nehéz.

Ha ez nincs meg és mindent túlzásba viszek, persze hogy könnyedén átesek a ló túloldalára.

@Zwei: Ha a fentiek fényében nézem, még igazad is lehet. Mert egy túlbuzgó, okoskodó kis főnök kedvencét persze hogy mindenki utál. Én is utálnám magam mellett.
De itt nem erről van szó.

Ezek nem a hegyről lehozott, kőbe vésett, a munkaidő alatt folyamatosan precíz pontossággal követendő parancsok, hanem egyszerű iránymutatások, amelyek alkalmazása igenis olykor jól jöhet.

2010.02.09. 17:09:50

@BossBotond: az "Érkezz korábban vagy maradj bent tovább" tovabbra is kizarolag a fonok szemuvegen keresztul mutatja a vilagot.

Te komolyan gondolod (mint feltetelezett fonok), hogy ez lenne a normalis? Fizetseg nelkul bejarni korabban, kesobb hazamenni? A munkaido arra valo, hogy az ember akkor dolgozzon. Amennyiben nem tudja elvegezni a munkajat, vagy a munka sok, vagy a dolgozo csinalja rosszul - de erre nem a munkaido "javasolt" kitolasa a megoldas, alljon meg a menet!

Egyenes kovetkezmenye ennek ugyanis az, hogy ha valaki bejar koran/kesobb megy el, rovid ido alatt ez lesz az elvart, mindenkitol. Ismerek sajnos ilyen helyet, ahol a fonok (leven se kutyaja, se macskaja) latastol-vakulasig bent van, es ezt "varja el" a beosztottaktol is, fuggetlenul attol, hogy azoknak van csaladjuk.

"Tedd sorrendbe a munkadat" - tennem en, ha en mondanam meg melyiknek van prioritasa, vagy legalabb tudnam...

A fonok jobb kezerol meg most csak annyi jutott eszembe, hogy Mesterhazy Erno. O is ugy kezdte. :)

Boss Botond · http://afonokisember.blog.hu/ 2010.02.09. 17:19:34

@Zwei: Kis segítség, közelében sem vagyok a főnöki pozíciónak ;-)

És igen, láttam nem egy alkalmazottat-munkatársat, aki ha kellett bement reggel korábban, vagy csak mert le akarta tudni a feladatainak egy részét bent maradt, hogy egy kicsit elégedettebben dőljön utána hátra (ha rövid időre is).

Ami biztos, hogy két külön szemüvegen át szemléljük a világot, szerencsére ez nem baj, sőt.

Ha van kerek egész, saját sztorid vagy véleményed a főnök-beosztott helyzet megfelelő kezeléséről, ami passzolna a témáinkhoz, azt is szívesen megjelenítem amúgy a blog hasábjain.
süti beállítások módosítása